Forsikring for bolig i utlandet
Å kjøpe fritidsbolig i utlandet er blitt svært populært, og i 2013 var det nesten 8000 nordmenn som kjøpte seg en bolig utenfor Norges grenser. Det å måtte forholde seg til utenlandske selskaper for forsikring, kan for mange være en stor utfordring. Ikke bare vil måten forsikringsselskaper opererer på være forskjellig fra Norge, men du må også håndtere et annet språk. Om en er uheldig og har en skade som en skal søke erstatning for, kan det fort bli en komplisert affære. Heldigvis tilbyr nå norske forsikringsselskaper også forsikringer for boliger i utlandet. Dette er en stor fordel da all kommunikasjon foregår på norsk og er innenfor et velkjent system. Vi skal i denne artikkelen se litt nærmere på hvordan en forsikring av en bolig i utlandet vil fungere.
Anbefalt forsikring | Informasjon | Søknadslink |
---|---|---|
Tjenestetorget | Få tilbud fra en rekke forsikringsselskap, og velg det beste. | Søk! |
> Les mer om boligforsikringer
Hva dekker en forsikring av bolig i utlandet?
Generelt vil det være lettere å finne en norsk forsikring for boliger som blir kjøpt innenfor EU. I Spania, som er et populært reisemål for nordmenn, vil for eksempel forsikringsselskapet også ha en egen norsk konsulent til stede i landet. En forsikring du tegner for en utenlandsk bolig, vil ikke være veldig annerledes enn en forsikring for en norsk bolig. Blant hovedpunktene vil en forsikring kunne dekke:
- utgifter til reparasjon av bolig etter skade
- forsikring mot vannskader, brann og tyveri
- naturskader som flom, jordskjelv og storm
- fullverdiforsikring av boligen. Det vil si at om det skjer en totalskade, vil kostnadene for å reise en tilsvarende bygning bli dekket.
I tillegg vil det de fleste også inkludere skader på innbo og en rettshjelpforsikring som vil dekke kostnader om en havner i en rettslig tvist.
Innboforsikring i utlandet
Det er verdt å merke seg at en innboforsikring ofte vil være inkludert i en forsikring for en fritidsbolig i utlandet. I motsetning til forsikring av vanlige norske boliger, hvor en innboforsikring vil være en separat del. Det er viktig at du sjekker nærmere i tilbudet du har fått om en innboforsikring er inkludert, eller at du spør en forsikringsagent om det.
Bør jeg velge et norsk eller utenlandsk forsikringsselskap?
Som vi diskuterte innledningsvis, er en av de viktigste grunnene til at en bør vurdere norsk forsikring at en er innenfor et velkjent system og kan benytte seg av forsikringer en allerede er kjent med. For eksempel vil ofte et anmeldt tyveri bli mistenkeliggjort av forsikringsselskaper rundt Middelhavet, der de først gjerne vil anta at du har arrangert et eget innbrudd, eller at venner og familie har tatt tingene. Det kan være en kjedelig ting å måtte argumentere mot, spesielt når det skjer på et fremmed språk. Norske forsikringsselskaper vil vanligvis i mye større grad stole på hva kunden sier.
Om en ser bort fra de nevnte tingene og gjør en direkte prissammenligning, hvordan ser en norsk forsikring ut sammenlignet med en fra landet som boligen står i? Det vil selvsagt være vanskelig å si helt konkret, da det vil variere fra land til land. Men på generell basis vil du kunne få samme dekningsgrad hos et utenlandsk selskap, og prismessig vil det vanligvis ikke være langt unna det en får fra Norge. Derfor anbefaler forskjellige eksperter å bruke et norsk forsikringsselskap om det er mulig. Om en bor utenfor EU, kan det være vanskeligere å få til. Det som blir ekstremt viktig da, er at du får full klarhet i hvordan vilkårene er og ikke ukritisk regner med at det vil samsvare med norske vilkår for en tilsvarende forsikring.
Å ha en bolig i utlandet kan være veldig spennende og gi mye glede for deg selv og dine nærmeste. Så lenge du også bruker litt tid på å finne den riktige forsikringen, er det heller ikke noe problem å være like godt dekket der som du ville vært hjemme i Norge.